Acupunctuur en Artrose, Artritis & Reumatische klachten

acupunctuur icon

Deze klachten worden in de Chinese geneeskunde Bi syndromen genoemd. Dit moet wederom wel verder gedifferentieerd worden, want afhankelijk van de oorzaak spreken we toch over een grote diversiteit aan klachten. Ook de diepere oorzaken zijn divers, waardoor het moeilijk is om in een paar woorden te beschrijven wat deze klachten inhouden en wat acupunctuur kan doen.

Artritis is een ontstekingsproces, Artrose wordt veroorzaakt door slijtage en Reuma is op zichzelf al een complex ziektebeeld met meerdere oorzaken en verschillende manifestatievormen. Er zijn ook combinaties mogelijk zoal reumatoïde artritis.

Artritis is vaak goed te behandelen met acupunctuur, als wel ook een aantal vormen van reumatische klachten. Vanuit de Chinese geneeskunde zien we vaak een accumulatie van Damp en Hitte die deze klachten kunnen veroorzaken. Naast acupunctuur spelen kruiden, ondersteund met voedingsadvies een grote rol in een effectieve behandeling van de oorzaken van deze klachten.

Artrose kan op zichzelf niet hersteld worden. Iets wat versleten is kan niet meer in de oorspronkelijke staat gebracht worden. Wel kan het slijtageproces afgeremd worden en kan ook de pijn bestreden worden door de circulatie van de vitale energie (Qi) en het bloed te verbeteren. Ook hier kan acupunctuur, eventueel ondersteund met kruiden, ondersteund met voeding een grote rol spelen en kan gebruik van reguliere pijnstillende medicatie verminderd of zelfs gestopt worden.