Acupunctuur en chronische vermoeidheid CVS

acupunctuur icon

Chronische vermoeidheid of Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) is een veel voorkomende klacht dezer dagen. De oorzaken zijn divers en kunnen voortkomen uit een burn-out of als overblijfsel van infectieziekten zoals de ziekte van Pfeiffer, als deze niet goed genoeg uitgeziekt zijn. Een groot probleem is dat chronische vermoeidheid vaak in eerste instantie niet serieus genomen wordt in het reguliere medische circuit als wel door de verzekeraars. Al snel worden psychische oorzaken als de boosdoener aangewezen en wordt men verwezen naar een psycholoog.

Hoewel psychische factoren wel degelijk een rol kunnen spelen (in de Chinese geneeskunde is er geen onderscheid tussen lichaam en geest) is de oorzaak van chronische vermoeidheid vaak wel degelijk fysiek. Vanuit de Chinese geneeskunde gezien wordt chronische vermoeidheid veroorzaakt door uitputting van de vitale essentie (Jing), bloed (Xue) en vitale energie (Qi).

 

Door ziekte, extreme druk zoals stress en heftige emoties, maar ook andere extreme factoren zoals drugs- en alcoholgebruik worden deze elementaire substanties uitgeput.

Acupunctuur, vaak in combinatie met kruiden en de juiste voeding, kan het systeem weer zichzelf laten herstellen. Door de vitale essentie, energie en het bloed weer op te bouwen kan het lichaam zichzelf weer regenereren. Hierdoor is de Chinese Geneeskunde bij uitstek geschikt om chronische vermoeidheid te bestrijden. Temeer de reguliere geneeskunde weinig te bieden heeft bij de behandeling van deze klacht zijn de therapieën uit de Oost Aziatische geneeskunde van grote waarde hier.