Acupunctuur en Maag- & Darmklachten

acupunctuur icon

Klachten van de spijsvertering kunnen op verschillende manieren voorkomen. Het kan zich uiten in de vorm van maagklachten (o.a. maagzuur, misselijkheid, neiging tot boeren , gebrek aan of juist te grote eetlust, gastritis), of bijvoorbeeld in de vorm van darmklachten (o.a. een opgezet gevoel, winderigheid, of diaree en/of verstopping.) Ook resorptieproblemen waarbij er niet genoeg voedingstoffen vanuit de darmen worden opgenomen behoren tot deze categorie (denk bijvoorbeeld aan het Lekkende Darm Syndroom).

Vanuit de Chinese geneeskunde gezien vallen deze klachten onder de functie van de Milt-Pancreas.

Het Chinese begrip van dit orgaansysteem is echter veel breder dan in de Westerse geneeskunde. Zo wordt eigenlijk het gehele digestieve traject tot de Milt-Pancreas gerekend. Het gaat hier om de vertering, opname als wel de distributie van voedingstoffen naar de andere orgaansystemen. Spijsverteringsproblemen kunnen dus ook andere problemen veroorzaken zoals een tekort aan energie van de andere orgaansystemen.

Acupunctuur kan een grote rol spelen in het herstellen van deze functies. Daarnaast speelt vanzelfsprekend voeding een grote rol, en zal hier in de praktijk ook zeker naar gekeken worden. Soms worden ook Chinese kruiden ter ondersteuning gegeven.