Acupunctuur en menstruatieklachten & menopauze

acupunctuur icon

Acupunctuur kan een grote rol spelen bij een groot aantal gynaecologische klachten als menstruatieklachten en menopauze. Menstruatieklachten kunnen zich o.a. uiten in onregelmatige cyclus, pijnlijke menstruatie, PMS (zoals agitatie, hoofdpijn, emotionele instabiliteit voor de menstruatie). Menopauzeklachten uiten zich ook verschillend, maar de meest bekende klachten zijn opvliegers en emotionele instabiliteit.

Acupunctuur, ondersteund met Chinese kruiden en voedingsadvies, kan zeer effectief zijn in het bestrijden van deze klachten. Vanuit de Chinese geneeskunde gezien, zijn de oorzaken van deze klachten divers en kunnen komen door verzwakking van de essentiële energieën die verantwoordelijk zijn voor de cyclus, als wel door blokkades van deze energieën.

Bij menopauze treedt een vermindering op van het Yin, wat op zich een natuurlijk verouderingsproces is, maar ook hier is het mogelijk deze energieën te voeden waardoor de klachten afnemen of verdwijnen.

De Chinese geneeskundige traditie staat zeer sterk op het gebied van de Gynaecologie. In China en andere Oost Aziatische landen worden al vele eeuwen lang deze klachten behandeld met goede resultaten. In Chinese ziekenhuizen zijn acupunctuur en Chinese kruiden dan ook geheel geïntegreerd op gynaecologische afdelingen. In Europa is helaas nog steeds niet genoeg bekend over de grote effectiviteit van de Chinese geneeskunde op dit gebied, ondanks dat er inmiddels een aantal serieuze wetenschappelijke studies zijn verricht die de effectiviteit staven.