Acupunctuur en overgewicht

acupunctuur icon

Acupunctuur kan van grote hulp zijn bij het verminderen van gewicht. Overgewicht kan diverse oorzaken hebben, zoals genetisch of hormonale oorzaken, verstoring in het spijsverteringssysteem of ten gevolge van verkeerde eetpatronen en gebrek aan beweging.

Vanuit de Chinese geneeskunde gezien zijn er ook verschillende oorzaken van overgewicht en afhankelijk van de oorzaken is de behandelingsstrategie dus verschillend. Een van de belangrijkste oorzaken naast verkeerde eetpatronen zijn een verzwakte milt functie (de milt in de Chinese geneeskunde beslaat het gehele digestieve traject). Naast acupunctuur speelt voedingsadvies hier een grote rol. Veel mensen denken dat ze een gezond dieet volgen, maar vanuit de Chinese geneeskunde gezien is dat vaak niet het geval. In tegenstelling tot de rigide diëten die in het Westen ontwikkeld zijn, biedt de Chinese geneeskunde een zeer individuele benadering waarin naar de constitutie van de patiënt gekeken wordt. Terwijl de Westerse voedingsleer gebaseerd is op calorieën, vitaminen en mineralen, wordt in de Chinese voedingsleer veel meer gekeken naar de energetica van voeding. 

Zo kan bijvoorbeeld een voedingsmiddel verwarmende of verkoelende eigenschappen hebben. Wat voor de ene persoon goed is, kan voor een andere juist schadelijk zijn.

Op basis van de Chinese diagnostiek kan bepaald worden welke voedingsmiddelen het meest geschikt zijn. Ook is er veel aandacht aan de wijze van bereiding, combinaties, tijdstip van consumptie etc. Een juist dieet in combinatie met acupunctuur kan zeer goede resultaten geven. Een ander belangrijk punt is dat op deze wijze de resultaten ook blijvend zijn en men niet het zogenaamde jojo effect heeft van vele Westerse dieetvormen. Het vereist wel een zekere discipline en bereidheid om de voedingspatronen om te gooien en meer tijd uit te trekken voor bereiding en consumptie van voeding.

Een speciale vorm van acupunctuur, de ooracupunctuur, kan een belangrijke ondersteunende rol spelen bij het verminderen van een te grote eetlust en kan het digestieve systeem positief beïnvloeden.