Acupunctuur en stoppen met roken

acupunctuur icon

Tabaksverslaving is een van de belangrijkste oorzaken van longkanker en ziekten van hart en bloedvaten. Inmiddels is iedereen wel op de hoogte van de gevaren van tabaksgebruik, toch is het voor velen moeilijk om te stoppen.

Acupunctuur heeft in de afgelopen decennia grote bekendheid gekregen vanwege de resultaten bij het stoppen met roken. Acupunctuur is bijzonder effectief gebleken in het behandelen van verslavingen in het algemeen en roken in het bijzonder. Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan die dit ondersteunen.

Er zijn een aantal verschillende strategieën en protocollen voor behandeling. In AAEMC worden deze gecombineerd en aangepast aan de individuele patiënt. Men dient bij voorkeur 2 dagen niet te roken alvorens men de behandeling begint.

 

Vervolgens is een intensieve behandeling van enkele dagen achter elkaar het meest effectief. De motivatie van de patiënt is van groot belang. Als men echt wil, zijn de resultaten het grootst. Als men niet genoeg gemotiveerd is, bestaat er het risico van terugval. Daarom is het van groot belang dat men zelf eerst voor zichzelf een duidelijk besluit heeft gemaakt om te stoppen.

Acupunctuur kan de behoefte aan tabak onderdrukken en kan ook de agitatie/rusteloosheid en andere onthoudingsverschijnselen verminderen. De acupunctuur bestaat meestal uit een combinatie van klassieke acupunctuurpunten en ooracupunctuur, met name deze vorm is zeer effectief gebleken bij de behandeling van verslavingen.