Felix de Haas (acupuncturist)

felix de haas

Mag ik mij even voorstellen, ik ben Felix de Haas (1962). Na mijn basisscholing in moderne Westerse geneeskunde (anatomie, fysiologie en pathologie) heb ik mij geschoold in de klassieke en moderne Chinese acupunctuur. Beide opleidingen volgde ik bij Academie Ars Medica in Den Haag. Vervolgens heb ik een Master Degree in acupunctuur behaald bij de International Acupuncture Society uit Hongkong. Na het behalen van mijn Master Degree heb ik Chinese kruidengeneeskunde gestudeerd bij ITM en Ky Lin in Den Haag. Vervolgens heb ik bij Ky Lin ook Westerse kruidengeneeskunde met Chinese energetica gestudeerd. De afgelopen 15 jaar heb ik mij verder gespecialiseerd in de Japanse acupunctuur. Ik heb de mogelijkheid gehad om te studeren met vooraanstaande leraren zoals François Ramakers, Bob Flaws, Kiko Matsumoto, Steven Birch, Charles Chase, Dan Bensky, Sensei Yanagista en Sensei Takai.

De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in een nieuwe benadering van klassieke acupunctuur, Engaging Vitality, is een model wat ontwikkeld is door Dan Bensky en Charles Chase en een integratie omvat van elementen uit de Osteopathie en Acupunctuur. Inmiddels assisteer ik deze meesters bij het les geven in Europa en ben ik begonnen dit systeem ook in Nederland te onderwijzen.

Verder heb ik mij verdiept in andere traditionele geneeswijzen als de Tibetaanse geneeskunde, Ayurvedische en Grieks Arabische geneeskunde (Unani). Door mijn vele reizen in het Midden Oosten en Zuid Azië heb ik de gelegenheid gehad om deze tradities van nabij te bestuderen. Tevens heb ik de spirituele tradities van deze regio bestudeerd en mij bekwaamd in verschillende meditatietechnieken uit deze gebieden. In mijn praktijk tracht ik al mijn kennis en ervaring te integreren in de vorm van een eclectische benadering van geneeskunde. Hoewel de Chinese geneeskunde en de Japanse acupunctuur centraal staan, integreer ik ook elementen uit andere tradities. Deze benadering wordt wel planetaire geneeskunde genoemd, naar voorbeeld van herbalisten als Michael Thierra en Peter Holmes.

Ik heb sinds 1989 een praktijk in Voorburg. Ik heb ook in verschillende Haagse huisartspraktijken gewerkt als wel in Amsterdam. De laatste 9 jaar heb ik ook een praktijk voor acupunctuur in Haarlem , in Gezondheidscentrum Stad en Vaart. Ik ben ook medeoprichter van de grootste beroepsvereniging op het gebied van de Chinese geneeskunde in Nederland, ZHONG.

Ik streef naar een combinatie van moderne wetenschap en traditionele kennis. Met name de combinatie en integratie van beiden kunnen de hedendaagse mens met zijn/haar huidige ziektes het beste helpen. Ik werk daarom nauw samen met verschillende artsen, fysiotherapeuten en andere therapeuten in de regio’s Leidschendam-Voorburg en Haarlem.

Een van de belangrijkste dingen die ik in de loop der jaren geleerd heb is om te luisteren naar de patiënt, niet enkel met mijn oren, maar met al mijn zintuigen. Met name palpatie neemt daar een belangrijke plek in. Enkel wanneer we goed waarnemen, kunnen we alle relevante informatie tot ons nemen. Een ander belangrijk aspect wat ik geleerd heb is om je te beseffen dat acupunctuur een manier is om met de Qi (vitale energie) van de patiënt te communiceren. Het prikken is niet een mechanisch proces van het prikken met een naald, zoals op veel moderne opleidingen geleerd wordt. Het is een uiterst subtiel proces waarin de staat van de therapeut zeer belangrijk is. Deze aspecten staan centraal in de klassieke Chinese medische literatuur, maar worden tegenwoordig vaak vergeten, waardoor acupunctuur verwordt tot een mechanisch proces. Ik tracht in dat opzicht dicht bij de klassieke traditie te blijven en tegelijkertijd open te staan voor nieuwe inzichten en benaderingen.

Tarieven en vergoedingen

Tarieven acupunctuur

  • Eerste Consult: € 90,- (1 uur)
  • Vervolgconsulten volwassene: € 75,- (45 minuten)
  • Consult kind (5-10 jaar): € 55,-
  • Consult klein kind (tot 5 jaar): € 45,-

Tarieven kruiden

  • Eerste Consult: € 90,- 
  • Vervolgconsulten: € 75,-

Het afzeggen van consulten dient bij voorkeur 48 uur en minimaal uiterlijk 24 uur van te voren te geschieden. Afzeggen of wijzigen van een afspraak kan uitsluitend telefonisch. Bij te laat afzeggen of niet verschijnen wordt het volledige consult in rekening gebracht.

Vergoedingen

AAEMC is aangesloten bij de beroepsverenigingen ZHONG en NTV, waardoor een consult meestal (deels) vergoed wordt door de verzekeraar. De meeste verzekeringen geven een gedeeltelijke vergoeding (vaak 75%) van acupunctuur tot een bepaalde limiet. Kruiden worden helaas veelal niet door verzekeraars vergoed.

Contact

Wilt u een afspraak maken of wijzigen? Neem dan uitsluitend telefonisch contact op met AAEMC op via  070-3864844 of 06-53439983.

Voor meer informatie over AAEMC praktijk voor acupunctuur in Haarlem of Voorburg? Neem dan gerust contact op via telefoon of het contactformulier.

AAEMC verwerkt persoonsgegevens, lees hier het privacy statement