Engaging Vitality Programma

“Sinds enkele jaren geef ik les in de Engaging Vitality benadering in samenwerking met Dan Bensky, Charles Chace, Margueritte Dinkins en mijn Europese collega’s in Nederland en Europa. We verzorgen postgraduate seminars voor ervaren acupuncturisten.

Daarnaast ben ik gestart met het les geven aan kleine groepen studenten die hun kennis in de Oost Aziatische Geneeskunde willen verdiepen. Ik geef seminars die in de eerste plaats op de praktijk gericht zijn, zoals: de kunst van het prikken, palpatie technieken, het gebruik van moxa, diagnostische vaardigheden etc. Ook besteed ik in andere seminars meer aandacht aan de filosofische en historische achtergrond van de Oost Aziatische Geneeskunde.

Hoewel de huidige opleidingen in Nederland wel een basis geven aan beoefenaars, heb ik in de praktijk gemerkt dat er toch veel leemtes zijn. Zo hebben veel studenten en beoefenaars weinig inzicht in de historische en filosofische aspecten van hun vak, hoewel deze zeer belangrijk zijn. Ook ontbreekt het studenten en beoefenaars vaak aan praktische vaardigheden.

De aandacht in opleidingen ligt vooral bij de theorie, maar de praktische applicatie van technieken als polsdiagnose, palpatie technieken, observatie als wel verfijnde naaldtechniek blijft vaak achterwege. Ik probeer door gerichte workshops te geven aan kleine groepen, met veel praktijk, daar aanvulling aan te geven.

Als je interesse hebt in het volgen van een workshop kan je contact opnemen met mij. De workshops zijn gericht op mensen die in het laatste jaar van hun acupunctuurstudie zitten of al afgestudeerd zijn.”